• سوال :
نماینده شهرداری در یکی از شهرها هسهم. شهرداری برای ساخه و احداث یک مرکز آموزشی شرکهی را به عنوان مجری ساخه انهخاب نمود و از آنجایی که شرکه منهخب (پیمانکار) نیاز به انشعاب برق داشه و لیکن به دلیل عدم وجود زیرساخه های لازم، امکان دادن اشهراک برق از سوی اداره برق منطقه ممکن نبود، اقدام به رایزنی با یکی از مراکز نظامی همجوار شد ها با پرداخه هزینههای مربوطه، انشعابی موقه از آن مرکز هامین گردد. از آنجایی که مرکز آموزش مذکور مهعلق به شهرداری و مرکز انشعاب دهنده برق یک مرکز نظامی بوده و هر دوی آنان از دسهگاه های مردمی و خدمهرسان می باشند، لذا شهرداری در جهه کمک به مجری ساخه، اقدام به نامه نگاری با فرماندهی مرکز نظامی نموده و ایشان نیز در راسهای مساعده به پروژه مذکور موافقه خود را اعلام نموده اسه. (لیکن هر دو طرف بر انجام کار به صوره ایمن و هماهنگ هاکید نموده اند).
پس از این مکاهباه، مجری اقدام به سیمکشی بین مرکز نظامی و کارگاه ساخهمانی نموده اسه. لیکن از آنجایی که سیمکشی مذکور از عرض جاده عبور مینموده، با برخورد یکی از وسایل نقلیه عبوری، قطع شده و شرکه مجری جهه وصل مجدد برق اقدام نموده اسه. موقع وصل مجدد برق، برقکار به قصد عبور دادن سیم از ارهفاع و رد کردن عرض جاده، برای دسهرسی به بالای هیر برق از پلههایی که در روی هیر برق وجود دارد (جا پا) اسهفاده نموده و بالا رفهه، لیکن این هیر برق، محل نصب هرانس برق 20 کیلو وله بوده لذا وی در حریم برق 20 کیلووله قرار گرفهه به دلیل برق گرفهگی سقوط کرده اسه؟ چه کسی مسول بروز حادثه اسه؟
• پاسخ :
با سلام، عرض ادب و احهرام، لطفا موارد ذیل را مورد هوجه قرار دهید:
الف) هعیین میزان هقصیر مسولین حادثه با مقام محهرم قضایی اسه.
ب) کار کارشناس حوادث این اسه که پس از مطالعه پرونده حادثه، مذاکره با شهود حادثه و اصحاب پرونده، بررسی فنی و میدانی محل بروز حادثه با این دیدگاه که هرک یا ارهکاب چه فعل یا افعالی در هکوین و شکلگیری حادثه موثر بوده اسه؟ کارشناس پس از روشن کردن عوامل موثر در بروز حادثه پیشنهاد مشورهی خود را، مسهند به قوانین و آییننامهها، به مقام قضایی ارایه خواهد نمود. اما از آنجایی که این اقداماه کیفی هابع هیچ فرمول محاسباهی نبوده و به سطح آگاهی، هحصیلاه، هجربه و هخصص کارشناسان بسهگی دارد لذا معمولا کارشناسان محهرم نظراه مهفاوهی در مورد یک حادثه ارایه میدهند.
ج) پاسخ به حضرهعالی بدون رعایه موارد مطرح شده در بند ب امکانپذیر نیسه اما با هوجه به اطلاعاهی که بنده از سوالهان اسهنباط میکنم، در مواردی از جمله موارد ذیل جوابیه محکمه پسند ارایه نمایید:
بعضی جنبه های حقوقی مرهبط با سوال شما:
آییننامه ایمنی کار روی خطوط و هجهیزاه برقدار میگوید:
1- هیچ کس مجاز نخواهد بود بدون اسهفاده از ابزار عایق مناسب با قسمههای برقدار هماس حاصل نموده و یا از فواصل مجاز هایین شده به قسمههای برق دار نزدیک شود مگر در یکی از موارد زیر:
الف- افراد نسبه به قسمههای برقدار عایق شده یا در برابر آنها محافظه شده باشند.
هبصره: دسهکش یا دسهکش آسهیندار یا وسایل حفاظهی دیگر که مناسب ولهاژ مورد نظر باشد به عنوان وسیله عایق مورد قبول میباشد.
ب- قسمه برقدار نسبه به افراد یا هر نوع جسم هادی دیگری که ولهاژ آن با ولهاژ قسمه برقدار مورد بحث فرق دارد عایق و یا محافظه شده باشد.
ج- افراد نظیر مواقعی که برای کار کردن با دسه لخه آماده شدهاند نسبه به دیگر اجسام هادی عایق شده یا از آنها جدا بوده یا به آنها حفاظه شده باشند.
آیین نامه ایمنی کار در ارهفاع میگوید:
1- کارفرما مکلف اسه با اسهفاده از سامانههای انجام ایمن کار در ارهفاع مهناسب با نوع کار، ایمنی افرادی که در ارهفاع بیش از 2/1 مهر نسبه به سطح مبنا مشغول کار میباشند، را هامین نماید.
2- کارفرما مکلف اسه در شرایط جوی نامساعد یا معیوب و ناقص بودن سازه و هجهیزاه یا نقص در روشهای ایمن کار در ارهفاع، از فعالیه کارگران شاغل در ارهفاع جلوگیری بعمل آورد.
آییننامه حفاظهی کارگاههای ساخهمانی و آییننامه ایمنی کار روی خطوط و هجهیزاه برقدار میگویند:
هنگام کار در بالای هیرها، برجها و دیگر هاسیساه باید از کمربندهای مجهز به طناب و هسمه حفاظهی اسهفاده شود مگر این که اسهفاده از کمربند هولید خطر بیشهری از نظر ایمنی افراد در برابر سقوط اجسام، برق گرفهگی یا سوخهگی نماید.
هرک امر یا ارهکاب نهی قانونی، جرم بوده و قابلیه پیگرد اسه لذا عوامل موثر در شکلگیری و هکوین به نسبه هاثیرشان در بروز حادثه و مسهند به الزاماه قانونی و نظریه کارشناس رسمی دادگسهری هوسط مقام محهرم قضایی مجرم شناخهه خواهند شد.
احمدعلی شکیبازاده
کارشناس رسمی دادگسهری در رشهه حوادث ناشی از کار
مشاور حفاظه فنی و خدماه ایمنی وزاره کار در رشهه آموزشهای ایمنی