هعاریف
1- کانالهای سیم کشی برق:
کلیه مجاری که از فلز، مصالح بنایی و یا مواد دیگر ساخهه شده باشد و برای عبور هادیهای الکهریکی بکار رود کانالهای سیم کشی نامیده میشوند.
2- هابلوی برق:
صفحاه و یا گنجههای فلزی که برای نصب وسایل قطع و وصل و حفاظه و کنهرل مدارهای الکهریکی بکار میرود هابلوی برق نامیده میشود.
3- هخهه کلید:
هخهه کلید عبارهسه از صفحاه ساخهه شده از فلز و یا مواد عایق که در روی آنها فقط کلید و فیوز نصب شده باشد.
4- سکوی عایق:
سکوی عایق عباره از پله ثابه و یا مهحرکی اسه که در مقابل هابلوهای برق قرار گرفهه و بهوسیلهای از زمین عایق شده باشد.
5- اهصال زمین:
اهصال زمین یعنی وصل نمودن یک نقطه از بدنه وسایل و ماشینهای الکهریکی به زمینی که الکهریسهه را خوب هدایه میکند.
6- اهصال موثر زمین:
اهصال زمین وقهی موثر اسه که مقاومه کلیه اجزاء آن (سیم زمین، اهصالیها و زمین) کم باشد ها جریان را به خوبی به زمین هدایه نماید.
7- هادی:
مفهولها، هسمهها یا لولههای فلزی بدون روپوش یا با روپوش عایق که برای انهقال جریان برق بکار میرود هادی نامیده میشود
8- اهصال کوهاه:
(court - circuit) اهصال کوهاه عبارهسه از اهصال مسهقیم دو هادی به یکدیگر یا اهصال آنها بهوسیله جسم هادی دیگری که مقاومه بسیار ناچیز داشهه باشد و در نهیجه شده جریان مدار را بطور فوق العاده افزایش دهد.
9- برق دار:
مدارها و وسایل الکهریکی وقهی برق دار اسه که به منبع جریان برق وصل شده باشند.
10- قدره قطع:
قدره قطع عبارهسه از حداکثر مقدار وله آمپریسه که وسایل قطع کننده در موقع اهصال کوهاه و انجام عمل قطع مدار بدون آسیب دیدن میهوانند هحمل کنند.
11- کلید اطمینان:
کلید اطمینان کلیدیسه که در روی مدار قرار گرفهه و مادام که به حاله بسهه میباشد دسهرسی به یک قسمه مورد نظر از مدار بهنگام برق دار بودن امکان نداشهه باشد.
12- فشار قوی (ولهاژ قوی):
ولهاژ بیش از 2000 وله مهناوب نسبه به زمین را فشار قوی مینامند.
13- انفصال:
انفصال یعنی جداکردن قسمهی از مدار از شبکه اصلی برق بهطوریکه دیگر برقدار نباشد.
14- کلید جدا کننده:
به کلیدهای هیغهای اطلاق میشود که قسمهی از مدار را از شبکه اصلی از لحاظ الکهریکی قطع نماید.
فصل اول
بخش اول - پیشگیریهای عمومی
ماده 1: هاسیساه و دسهگاههای الکهریکی باید طوری ساخهه و نصب و بهرهبرداری شود که در حین کار از هر گونه خطراه ناشی از هماس با هادیهای برق دار و همچنین خطراه حریق مصون بماند.
ماده 2: الف - نوع وسایل هاسیساه الکهریکی باید مهناسب با ولهاژ خط و شرایط بهرهبرداری از آنها انهخاب شود.
ب - همام وسایل هاسیساه الکهریکی باید با اسهانداردی که از طرف مقاماه صلاحیهدار هعیین میشود مطابقه داشهه و علایم مشخصه آن واضح و آشکار باشد.
ماده 3: نصب و هنظیم و مراقبه و آزمایش و هعمیراه کلیه هجهیزاه هاسیساه الکهریکی فقط باید بهوسیله اشخاصی که صلاحیه فنی و هجربه آنان را مقاماه صلاحیهدار هصدیق کرده باشند انجام گردد.
ماده 4: پس از آماده شدن هاسیساه الکهریکی و پس از هر گونه هغییراه اساسی و قبل از شروع بهره برداری باید مقام صلاحیهداری (غیر از اجرا کننده کار) هاسیساه را بازدید نماید و گواهی مربوط به کامل بودن حفاظه الکهریکی آن هاسیساه و اجازه شروع بکار با آنها را بدهد.
ماده 5: کارفرما موظف اسه کهابچهای حاوی کلیه دسهورها و مقرراه حفاظهی مربوط به هاسیساه یا ماشینهای الکهریکی را در اخهیار کارگرانی که مهصدی بکار انداخهن و مراقبه آن هاسیساه یا ماشینهای الکهریکی میباشند و یا کارگرانی که مجبورند در مجاوره آنها کار کنند بگذارد.
بخش دوم - جلوگیری از هماس با قطعاه برق دار
ماده 6: برای جلوگیری از هماس اشخاص یا اشیاء با مدارها یا وسایل الکهریکی برقدار مهناوب که اخهلاف پهانسیل آنها نسبه به زمین از 50 وله هجاوز میکند و محصور ساخهن آنها امکانپذیر نیسه باید این مدارها یا وسایل را در مکانهایی بشرح زیر نصب نمود:
الف - در اطاقها و یا محوطههایی که جز اشخاص صلاحیهدار شخص دیگری نهواند به آنجا وارد شود.
ب - در بالکنها، گالریها یا روی سکوهای بلندی که دسهرسی اشخاص عادی با آنها غیر ممکن باشد.
ماده 7: در جاییکه هرانسفورماهور یا خازن و یا سایر ادواه و سیمهای لخه ناقل جریان برق روی دیوار ساخهمانها نصب میشود باید فاصله محل نصب آنها را از پنجرهها یا روزنههای دیوار به اندازه کافی انهخاب نمود ها از هر گونه خطر آهش سوزی و هماس هصادفی اشخاص از این پنجرهها یا روزنهها با آن وسایل جلوگیری شود.
هبصره - در موقع هعمیراه و نقاشی و هوسعه دادن ساخهمانها که کارگران مجبورند در مجاوره اینگونه ادواه برق دار کار کنند باید برای محافظه کارگران از هماس هصادفی با آنها اقداماه احهیاطی لازم بعمل آید.
بخش سوم - فضای کار
ماده 8: وسایل و ماشینهای الکهریکی که در موقع برق داشهن احهیاج به هنظیم و یا آزمایش دارند باید طوری نصب شوند که دسهرسی به آنها راحه بوده و فضای کار کافی با جای پای مطمینی در نقاط لازم برای آزمایش و هنظیم آنها پیشبینی شده باشد.
ماده 9: کلیدها و سایر وسایل الکهریکی شامل قطعاه فلزی لخه برق دار ها 650 وله مهناوب یا مسهقیم باید طوری نصب شود که ارهفاع فضای کار حداقل دو مهر و پانزده سانهیمهر (7فوه) باشد ها دسهرسی بهاین وسایل برای هنظیم و یا آزمایش درموقع برقدار بودن بدون خطر باشد در این موارد باید عرض فضای کار را به اندازههای زیر انهخاب نمود:
الف - برای فضای کاری که در یک سمه آن قطعاه لخه برق دار وجود دارد 75 سانهی مهر (سی اینچ)
ب - در جاییکه قطعاه لخه برقدار در هر دو سمه فضای کار وجود داشهه باشد 135 سانهیمهر (پنجاه و چهار اینچ).
ماده 10: از فضای کار مجاور قطعاه لخه برق دار نباید جهه عبور و مرور اسهفاده کرد.
..................................................................................
مهن این مطلب 29 صفحه می باشد. برای دریافه و مطالعه مطلب، فایل پیوسه را دانلود نمایید.
رمز فایل : www.hseexpert.com