شما می توانید مطالب و مقالات مرتبط با HSE را در سایت ثبت نمایید تا با نام شما در بخش قطره ای از در یای HSE نمایش داده شوند.

سرما و استرس سرمایی

مقدمه :

یکی از عوامل فیزیکی زیان­آور محیط­های کاری سرماست، که بدن در برابر آن واکنش کمتری نسبت به گرما از خود نشان می­دهد. دو عامل مهم تأثیرگذار در سرما، دمای هوا و سرعت جریان هوا است که هر چه دمای هوا کمتر و سرعت جریان آن بیشتر شود اثرات زیان­بارتری برای بدن درپی خواهند داشت. تأثیر توأم دما و سرعت جریان هوا را با شاخصی با عنوان خنک­شوندگی باد (WCI) بیان می­کنند. این شاخص برای محیط­های بسیار سرد و پایین­تر از نقطه انجماد تعریف شده و با تعیین چرخه کار و استراحت، نشان می­دهد که شیفت کاری در سرما 4 ساعت می­باشد. (چرخه استراحت درمواجهه با سرما به معنای گرم کردن افراد است و فرد باید حتماً وارد یک محیط گرم شود.)

  • هایپوترمی (Hypothermia) :

عارضه کلی سرما برای بدن تحت عنوان هایپوترمیا (Hypothermia) بیان می­شود. که در آن درجه حرارت بدن به پایین­تر از 35 درجه سانتی گراد می­رسد.

عوامل مستعد در هایپوترمی:

لاغر وضعف عضلانی، خوردن الکل و دارو­های آرامبخش، دیابت، کم­کاری تیروئید، کم­کاری غده فوق کلیه، بیماری قلبی و عروقی و سرطان.

انواع هایپوترمی:

هایپوترمی به 3 نوع خفیف (35-33 درجه سانتی­گراد)، متوسط(33-26 درجه سانتی­گراد) و شدید (26 درجه سانتی­گراد به پایین­تر) تقسیم می­شود. که علائم آن به صورت کاهش درجه حرارت بدن، لرز خیلی شدید، کاهش سطح هوشیاری، کاهش ضربان قلب (ابتدا تاکی­کاردی و بعد از آن برادی کاردی)، انقباضات کم و سفتی عضلات، ایست تنفس و نهایتاً مرگ می­باشد.

دیگر عوارض سرما:

از دیگر عوارض سرما می­توان به موارد زیر اشاره نمود :

  1. یخ­زدگی
  2. سرمازدگی
  3. سرما­گزیدگی
  4. پای خندقی
     

1. یخ­زدگی (Frost bite):

در این عارضه، بافت انگشتان دچار یخ­زدگی شده و مولکول­های آب تبدیل به بلور­های یخ می­شود و در این مورد سلول­های بافت نکروز شده و از بین می­‌روند و بعد از آن بافت سیاه شده و گانگرن رخ می­دهدکه تغییر بافت برگشت­پذیر نیست و تنها درمان قطع عضو است و شدیدترین حالت سرما در اندام­ها یخ­زدگی است که در یخ­زدگی ممکن است ماهیچه، استخوان، عصب وشریان درگیر شده و برحسب شدت یخ­زدگی از بین بروند.

2. سرمازدگی (Pernio):

در سرمازدگی که بافتها بر اثر سرما دچار آسیب می­شوند ولی به مرحله یخ­ زدگی و از بین رفتن نمی رسند، علائم گزگز و مور مور شدن، بی­حسی، درد در سرمازدگی اتفاق میافتد و پوست ناحیه به رنگ قرمز در آمده و دردناک و اگر شدت سرما زیاد شود تبدیل به یخ زدگی می­شود. سپس وقتی که بافت یخ زد، ناحیه یخ زده حسی ندارد چون خونرسانی قطع و مهمتر عصب آن از بین رفته است و چیزی وجود ندارد که پیغام را به مغز برساند.

3. سرماگزیدگی (Frost nip):

حالت حقیقی است که در زمستان تجربه می­کنیم. نوک بینی قرمز، سرد و سوزن می­شود و با گرما قابل برگشت است.

4. پای خندقی یا پای سرباز (Trench foot):

وقتی که عضو مورد نظر بیشتر پا علاوه بر سرما در معرض رطوبت هم واقع می­شود، در این حالت یخزدگی اتفاق میافتد. عضو مربوطه دچار تغییر رنگ که به رنگ خاکستری یا قرمز درمی­‌آید، درد و سوزش پا ، تورم ، خونریزی­های زیر پوستی رخ می دهد.

  • اقدامات اولیه در مواجه با فرد سرمازده:

گرم­کردن تدریجی عضو مربوطه، عدم وارد­کردن فشار به عضو، خارج­ کردن لباس و جوراب­های خیس و خشک­کردن موضع ( ماساژ و آب داغ توصیه نمی شود) و در آخر در حالی که دست و پا، بالاتر از سطح قلب نگه داشته می شود، فرد به مراکز درمانی انتقال شود.

  • کنترل:

بهداشت حرفه‌­ای با توجه به WBGT ، چرخه کار و استراحت را برای گرما و سرما در نظر گرفته و بیشتر به پیشگیری از طریق انتخاب و استخدام افراد مناسب ( فاقد بیماری­های قلبی و عروقی، عدم مصرف داروی خاص، عدم وجود ضعف عضلانی و نداشتن سابقه بیماری در اندام مستعد به بیماری) ، محصور سازی، جداسازی، جایگزینی و PPE ( کفش، دستکش و ...) اهمیت می­‌دهد.



سرمااسترس سرماییهایپوترمیHypothermiaیخ­زدگیFrost biteسرمازدگیPernioسرماگزیدگیFrost nipپای خندقیپای سربازTrench footبهداشت حرفه ایبهداشتسلامتایمنیایمنبیماریبیماربیمارستان

لینك مستقیم دانلود مطلب
پسورد فایل: www.hseexpert.com

نام *

دیدگاه شما *

  برای ارسال دیدگاه بدون نیاز به تایید، ابتدا وارد شوید یا ثبت نام کنید.

  دیدگاه‌ها

هیچ نظری ثبت نشده است. اولین نظر را شما بدهید.

8102

تعداد اعضا

1496

بازدید امروز

7107

بازدید دیروز

0

متخصصین آنلاین

138

میهمان آنلاین

24502614

کل بازدیدها

تماس با ما

نام *

ایمیل *

متن پیام *

ارسال

نرم افزار اندروید سایت

مجوزها

logo-samandehi
مرجع متخصصان سلامت ایمنی و محیط زیست HSEEXPERT Copyright © 2011- "HSEEXPERT.com" . All rights reserved. Designed by TAMDATA